CD Recensies

TCHAIKOSKY: GEESTELIJKE KOREN E.A.

Tchaikovsky: Geestelijke koren nr. 1-9; ‘Cherubikon’, ‘Wij zingen voor U, Heer’, ‘Het is echt passend’; ‘Onze Vader’ uit Liturgie van de heilige Johannes Chrystosomus op. 41; De engel huilde. NDR Omroepkoor Hannover o.l.v. Philipp Akmann. Carus 83.338 (58’56’). 2015 

Hier laten Philipp Akmann en zijn puike omroepkoor de luisteraar kennismaken met onverwachte kanten van Tchaikovsky: a cappella koorwerken bedoeld voor gebruik tijdens de Russisch orthodoxe kerkdienst. De Liturgie van de heilige Johannes Chrystosomus uit 1878 geniet nog enige bekendheid en hier krijgen we daaruit maar drie van de vijftien delen te horen, maar dat is zeker niet het geval wat de negen Geestelijke koren uit 1885 en De engel huilde uit 1887 betreft. 

Het zijn stemmige werken die geheel de geest van de oude Russische kerkhymnes ademen, terwijl ze tevens een toekomstgerichte muziektaal spreken. Fijn dat het mooiste werk tot het laatst is bewaard. 

Het koor zorgt voor vrij dramatische interpretaties met ook heel mooie momenten in ‘Blazhenni yaze izbral’ en ‘Nyne sily nebesniya’. Een beetje jammer is dat de studio akoestiek niet bijdraagt aan het succes.

Eén van de mooiste opnamen van de complete Liturgie van de heilige Johannes Chrystosomus maakte George Best met de Corydon singers (Hyperion CDA 66948).