TAKEMITSU: PIANOWERKEN
CD Recensies - T

Takemitsu: Pianowerken. Rain tree sketches nr. 1, 2 In memoriam Olivier Messiaen; Les yeux clos nr. 1 en 2; Pianostukken voor kinderen nr. 1 en 2; For away; Piano distance; Uninterrupted rests 1-3; Litanie voor piano; Romance; De Brauwer: Something, something: ’n; rain ’n’ such. Lukas Huisman. Piano Classics PCL 10147 (61’40”). 2017

Toen ik voor het eerst The flock descends in the garden van Toru Takemitsu (1930 - 1996) hoorde, dacht ik: dit is iets van een herboren Debussy, al waren er ook invloeden van Messiaen. Die indruk is bij het horen van zijn andere werken gebleven.

De niet zo grote omvang van Takemitsu’s pianowerken laat ook niet aan die indruk en die van de natuur, de literatuur en de schilderijen van Redon  afgeleide impressies ontkomen. Het is meest rustige en vrij trage, maar allerminst monotone muziek waarin de contrasten niet in dynamisch opzicht, maar door het tempo te wijzigen worden aangebracht.

De Litanie uit 1990 is een soort tweede versie van Lento in due movimenti uit 1950.

De Belgische pianist Lukas Huisman speelt deze muziek in alle rust en zonder opsmuk, maar doelgericht en eindigt met nog een regenstuk van zijn landgenoot Jeroen de Brauwer. Een oudere opname van Izumi Tateno (Warner 2564-60624-2) was minder volledig en zeker niet beter.