TIGRANIAN: PIANOWERKEN
CD Recensies - T

Tigranian: Armeense volksdansen nr. 1-11l Bayati-kurd op. 2; Bayati-shiraz op. 3; Eydari op. 5; Shaknaz op. 6; Nouruz arabi op. 10. Mikael Ayrapetyan.  Grand Piano GP 798 (61’18”). 2018

Het moet een hele prestatie zijn geweest voor de sinds zijn negende blinde Nikoghayos Tigranian (1856 - 1951) die in St. Petersburg bij Rimsky-Korsakov studeerde nadat hij eerder op een blindenschool in Wenen vertrouwd was geworden mer het brailleschrift. Hij werd pianist en verzamelde ook volksmuziek die hij graag in zijn composities verwerkte.

Zijn pianobewerkingen van een elftal heel kleurige en zwierige Armeense volksdan behoren tot zijn beste werken en zijn hier aangevuld met een stel Mugam arrangementen. Mugams zijn instrumentale gedichten.

Fijn dat Mikael Ayrapetyan deze onbekende wereld zo mooi virtuoos, gracieus en sprekend voor ons opent in een imitatie van hier onbekende instrumenten. Er zijn invloeden van Komitas en zelfs Perzische muziek in te beluisteren.

Mikael Ayrapetyan is zelf Armeniër die bij Oborin en Feinbrg studeerde en heel goed is geïnformeerd over dergelijk Armeens idioom dat na de herdenking van de volkerenmoord meer in de belangstelling kwam.