TELEMANN: TRIO'S EN KWARTETTEN MET TRAVERSO EN GAMBA
CD Recensies - T

Telemann: Trio’s en kwartetten met traverso en viola da gamba. Kwartetten voor fluit, viola da gamba, de Triosnate in C fagot en b.c. in C TWV. 43 C2 en in b TWV, 43 H3; Triosonates in g TWV. 42 G7, in b TWV. 42 H4, F TWV. 42 F5, g TWV. 42 G15, a TWV. 42 A7 en in c TWV. 42 C6. Bassorilievi. Deutsche Harmonia Mundi 8887-506992-2 (76’59”). 2014

Alsof Telemann de maximale speelduur van de cd wist toen hij deze trio’s en kwartetten wist zodat ze er alle zes precies op passen. De werken werden geschreven voor de musici die aan het hof in Darmstadt werkzaam waren. Daaronder bevond zich de gambavirtuoos Ernst Christian Hesse.

Wat zo ontstond toont Telemann van zijn vriendelijke, maar ook serieuze kant, zonder Poolse volksmuziek in deze composities te verwerken of blijken van veel humor te geven.

Als leden van het Italiaanse ensemble Bassorilievi weten Elisa Cozzini (fl), Francesco Tomei (vdg), Umberto Codecà (fag), Federica Bianchi (kl), Giovanni Bellini (theorbe), Viola Mattioni (vc) en Alessando Giachi (violone) precies wat deze muziek nodig heeft en zorgen zij met nadruk op de dolce e cantabile kant van de muziek voor evenwichtige, aangenaam warm klinkende vertolkingen.

Interessant is de rol van de fagot die de baskant versterkt en die prachtig samengaat met de gamba. Dat maakt het adagio uit het kwartet in b tot een hoogtepunt en zorgt dat dit een licht geheimzinnig karakter krijgt. 

Er zijn ook momenten dat de muziek wat energieker had kunnen worden aangepakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het largo van van de Triosonate in C en de gigue van die in F.

Maar over het geheel kunnen we tevreden zijn.