TCHAIKOVSKY: JAARGETIJDEN, DE, MAKROPOULOU
CD Recensies - T

Tchaikovsky: De jaargetijden op. 37b (bew. Makropoulou); Andantino uit Symfonie nr. 4 (bew. Makropoulou). Sissi Makropoulou. Brilliant Classics 96034 (60’07”). 2019 

De twaalf Pianostukken van Tchaikovsky die in 1876 in maandelijkse afleveringen van een muziektijdschrift uit St. Petersburg werden gepubliceerd, verschenen aan het eind van dat jaar onder de verzameltitel De seizoenen en ze behoren tot de aantrekkelijkste, heel huiselijke pianowerken van deze componist.

De muziek is ook vrij fragiel en moet met respect en zorg worden behandeld. Dat lukte zelfs Lang Lang op de dvd Lang Lang live in Versailles (Sony 88875-14692-9) al toonde hij daarin minder esprit en charme dan bijvoorbeeld Sviatoslav Richter (Olympia OCD 334, Ariola 610075-231), Vladimir Ashkenazy (Decca 466.562-2) en Pavel Kolesnikov (Hyperion CDA 68028).

De van origine ongetwijfeld Griekse harpiste die Amsterdamse ex- harpstudenten vast nog wel kennen omdat ze daar ook aan het Conservatorium studeerde, maakte een mooie bewerking van De seizoenen die ze, met als toegift een bewerking van het andantino uit Symfonie nr. 4, als fraaie vignetten in subtiele kleuren van het Russische leven op haar fraai klinkende Horngacher Zabaletaharp speelt. De ‘vertaling’ van piano naar harp is een trouvaille.

Met name ‘Oktober’ slaagde erg fijn omdat het daar lijkt of de harpiste intiem met zichzelf duet speelt. De bewerking van het andantino uit Symfonie nr. 4 is een behoorlijke toegift van 11'16".