CD Recensies

TCHEREPNIN: MY FLOWERING STAFF

Tcherepnin: My flowering staff, een cyclus van 35 liederen op tekst van Sergei Gorodetsky. Inna Dukach (s) en Tatyana Kebuladze (p). Toccata Classics TOCC 0537 (57’55”). 2019
 
Wie bijvoorbeeld op Wiki in de lange lijst met werken van Alexander Tcherepnin (1899 - 1977) zoekt naar de liederencyclus My flowering staff zal deze daar niet tegenkomen. Waarom niet wordt duidelijk wanneer we de ontstaansgeschiedenis van deze compositie napluizen.
In 1926 publiceerde de Franse uitgever Heugel in drie bundels een reeks van vierentwintig liederen op tekst van de Russische dichter Sergei Gorodetsky (1884 - 1967) van de nog jonge componist. Deze dichter was samen met Nicolai Gumiljov oprichter van de acseïmisme beweging die zich afzette tegen het symbolisme en streefde naar een heldere uitdrukkingswijze door middel van beelden.
Tcherepnin bracht deze liederen in de periode 1918/1922 onder in  de 6 Mélodies op. 15, de 8 Mélodies op. 16 en Haltes op. 17 voor sopraan of tenor en piano. Maar pas toen de pianiste van deze opname, Tatyana Kebuladze, in de archieven van de Paul Sacher Stiichting in Bazel zocht, ontdekte ze dat deze cycli slechts het topje van een ijsberg vormden die in totaal35 toonzettingen van 37 gedichten plus een anonieme epiloog bevat. Het idioom is typisch Russisch romantisch met een lichte begin twintigste eeuwse draai.
Voor de Russisch-Amerikaanse sopraan Inna Dukach die in 2018 aan de Met debuteerde, bood het een ideale mogelijkheid om zich meteen krachtig op cd te profileren. De motivatie om van deze ontdekking iets bijzonder moois te maken, is duidelijk beloond met deze belangrijke uitbreiding van de Tcherepnin discografie.