Tyler Nickel: Hoboconcert (2012); Oboe d’amoreconcert (2014); Concert voor bashobo (2016). Mary Lynch (h, ah) en Harrison Linsey (bh) met Northwest Sinfonia o.l.v. David Sabee. Avie AV 2433 (68’52”). 2018
Dat de in het Canadese British Columbia geboren Christopher Tyler Nickel ook muziek voor film en tv en voor theater componeerde, hoeft geen afbreuk te doen aan de vele concertante muziek die hij schreef, blijkt uit deze uitgave.
Als ex-hoboïst sprong mijn hart op hij het zien van en daarna luisteren naar deze cd. Een oboe d’amore speelt in muziek uit de eenentwintigste eeuw? En een bashobo is een nog grotere zeldzaamheid, al zijn er wel solistische werken voor geschreven, zoals In the great museum of our memory van Brian Cherney, The East Coast concerto van Gavin Bryars en Earth spirit van Yuang Chen.
Omdat Tyler Nickel zelf ook hobo speelt kent hij de mogelijkheden van het instrument en weet die aardig te benutten van zowel de lyrische en de lichtelijk klagende tot de felle, wrange en korzelige. Hij gebruikt het hele expressieve bereik van de drie instrumenten en doet dat mer smaak en inzicht. Het resultaat is een fijne aanwinst voor het concertante hoborepertoire met drie cd premières.
Mary Lynch, eerste hoboïste van het Seattle Symfonie orkest en Harrison Linsey uit het Nationaal orkest Washington D.C. zorgen voor zeer mooi gelukte uitvoeringen.