CD Recensies

TELEMANN: OUVERTURES VOOR 2 HOBO'S, FAGOT EN STRIJKERS IN G EN BES E.A.

Telemann: Ouvertures voor 2 hobo’s (blokfluit), fagot en strijkorkest in G TWV. 55/G1 en Bes TWV. 55/B13; Ouverture in G TWV. 55/G5. L’Orfeo  blazersensemble o.l.v. Carin van Heerden. CPO 555.389-2, 777.218-2 (66’11”). 2020
 
Sinds 2016 is Carin van Heerden met het L’Orfeo barokorkest bezig om alle bestaande werken voor blazersensemble van Telemann op te nemen. Dit is één cd uit die reeks.
De twee eerste achtdelige Ouvertures zijn geschreven voor een bezetting van 2 hobo’s (waarvan er een mag worden vervangen door een blokfluit) en fagot (in een soort van basso continuorol) met strijkorkest en ze illustreren de opkomst van de hobo aan het begin van de achttiende eeuw. Lodewijk XIV had een groep van twaalf hoboïsten in dienst, Les douze grands hautbois.
De Ouvertures bevatten de geijkte dansdelen menuet, sarabande, bourrée, passepied, gavotte, gigue, rigaudon, rondeau en polonaise. Waarschijnlijk werden deze werken geschreven in de periode van 1714 tot 1716 toen Telemann in Frankfurt werkzaam was en hij daar zes hoboïsten ter beschikking had. De Ouverture in Bes schijnt voor het eerst op cd te verschijnen.
Eén ding is zeker: Telemann stelde hoge eisen aan het vakmanschap van de blazers en gelukkig ontbreekt het daar allerminst aan bij de solistisch optredende leden van dit ensemble. Ze zorgen voor fraai afgewerkte, technisch feilloze en hoogst muzikale uitvoeringen van deze drie kostelijke  composities van hoge kwaliteit. Een eerder cd met Ouvertures voor blazers van Carin van Heerden verscheen op CPO 555.085-2 in 2017.