CD Recensies

TCHAIKOVSKY: DOORNROOSJE, EEN DRAMATISCHE SYMFONIE

Tchaikovsky: Doornroosje op. 66, een dramatische symfonie (bew. Järvi). Baltische Zee filharmonisch orkest o.l.v. Kristjan Järvi. Sony 19439.786691-2 (68’30”). 2019
 
Er is een aantal manieren waarop men van dit ballet (van balletmuziek in het algemeen) kan genieten. De beste is natuurlijk om zelf een voorstelling bij te wonen. In het geval van Tchaikovsky’ Doornroosje uit 1889 naar he sprookje van Perrault. Dan ondergaat men het werk volledig met dans, speciale effecten en décors. De tweede manier is om er op tv naar te kijken of een goede dvd af te spelen. 
Bijvoorbeeld van het Covent Garden ballet (Opus Arte OA 1273 BD). De derde is naar  cd’s met het volledige ballet luisteren (bv. van André Previn, Warner 7243-585.788-2). En dan zijn er natuurlijk de Suites.
Maar nu is er ook een vierde manier met een oplossing tussen volledig en  suite in van Järvi die 54 fragmenten selecteerde. Aardig voor iemand die wel bereid is om 70 minuten, maar geen tweeëneenhalf uur aan het volledige werk te besteden.
Järvi presenteerde zijn versie tijdens een tournee met het Baltische Zee filharmonisch orkest dat bestaat uit musici die uit de drie Baltische landen, Finland en Rusland komen en de opname werd in St. Petersburg gemaakt. De muziek klinkt niet alleen heel samenhangend, tempi ook erg symfonisch. Men kan zich moeilijk voorstellen dat dansers er blij mee zijn. Er wordt met veel bravura gespeeld.