CD Recensies

TCHEREPNIN: PAVILLON D'ARMIDE, LE

Tcherepnin: Pavillon d’Armide, Le. Moskou’s Symfonie orkest o.l.v. Henry Shek. Naxos 8.573657 (67’02”). 1995
 
Nikolay Tcherepnin (1873 - 1945) schreef zijn balletmuziek in één acte Le pavillon d’Armide in 1907. Fokine was de choreograaf, Benois zorgde voor de decors en tot de dansers behoorden Pavlova, Gerdt en Nijinsky. Aan dit ballet ligt het verhaal van Gautier ten grondslag, waarin wordt verteld van de vicomte de Neaugency die tijdens een regenstorm vlucht in een geheimzinnig paviljoen bij een kasteel. Daar raakt hij betoverd door een wandtapijt met de prachtige afbeelding van Armide en droomt hij dat hij Armide uit het tapijt stapt, teurt omdat ze door Rinaldo in de steek is gelaten en dat hij meteen verliefd op haar werd. Als hij de volgende ochtend ontwaakt, ontdekt hij dat hij de sjaal van Armide in zijn handen houdt.
Ook Diaghilev voerde het werk met veel succes in 1909 in Parijs op met Karalli, Nijinsky en Mordkin. Daarvan werd in 2007 een reconstructie opgevoerd door Dolgushin. 
Tcherepnin volgde nogal slaafs de ballettraditie van Tchaikovsky. Zijn Grande valse noble heeft veel van de eerste wals uit Zwanenmeer en met het gebruik van een celesta is de suikerfee dicht in de buurt. Maar het werk heeft ook best aantrekkelijke kanten.
Deze enige cd opname (die eerder verscheen als Marco Polo 8.223779) is goed, maar Henry Shek had wel wat meer animo mogen tonen.