CD Recensies

THEODORAKIS: MAUTHAUSEN TRILOGIE

Theodorakis: Mauthausen trilogie. Maria Frantouri, Elinoar Moav Vebiadis en Nadia Weinberg met ensemble o.l.v. Miki Theodorakis, Alexandros Karozas en Yossi Ben-Nun. Pläne 88840 (50’52”). 2000
 
Ter gelegenheid van de dodenherdenking op 4 mei 2021 heb ik nog eens de Mauthausen Trilogie (ook wel de Ballade van Mauthausen of de Mauthausen cantate) tevoorschijn gehaald. Daarbij gaat het om een cyclus van vier aria’s op teksten uit de memoires van de Griekse dichter Iakovos Kambanellis die in het kamp verbleef, verliefd werd op een Litouwse medegevangene en het overleefde, op muziek gezet door Mikis Theodorakis en die wel is omschreven als ‘de mooiste muziek over de Holocaust’. 
Het werk dat uit 13 nummers: ‘Hooglied’, (Hebreeuws en Grieks), ’Antonis’, ‘De vluchteling’, ‘Wanneer de oorlog voorbij is’, ‘Hooglied’, ’Antonis’, ‘De vluchteling’, ’Als de oorlog voorbij is’, ‘Hooglied (Hebreeuws), ‘Antonis’ (Hebreeuws), ‘De vluchteling (Hebreeuws), ‘Wanneer de oorlog voorbij is (Hebreeuws) bestaat, eindigt net een korte toespraak van Simon Wiesenthal werd voor het eerst in 1988 in het verlaten kamp uitgevoerd.
Ook op deze cd worden de liederen gezongen in drie talen: Maria Farantouri in het Grieks, Einoar Moav in het Hebreeuws en Naia Weinberg in het Engels. Prachtige, voor het doel zeer geschikte stemmen die worden begeleid door een niet nader genoemd koor en orkest. Met ontroerend resultaat.