CD Recensies

TESSARINI: CONCERTI & SINFONIA'S

Tessarini: Concerti & Sinfonia’s. Grandi sinfonie nr. 3 en 5; Contrasto primo in D; Concerti a 5 voor viool en strijkorkest in e op. 1/1 en D op. 1/4; Concerto a 5 voor fluit en strijkorkest in d; L’arte di nuova modulazione. Compagnia de musici o.l.v. Francesco Baroni. Pan Classics PC 10426 (64’02”). 2003
 
Carlo Tessarini (ca. 1690 - 1766) behoorde tot de Italiaanse vioolvirtuozen die her in der in Europa optraden. Hij was vrijwel exact een tijdgenoot van Locatelli en dit tweetal vertoont grote compositorische gemeenschappelijkheden. Na eerst beiden in Italië werkzaam te zijn geweest, belandden ze alle twee in Amsterdam waar ze hun muziek publiceerden en ook stierven. Het laatste levensteken van Tessarini komt uit Arnhem waar hij 15 december 1766 een concert met het Collegium musicum gaf. 
De op deze cd bijeengebrachte werken variëren qua stijl tussen de  soort vroege Italiaanse concerten in de stijl van Vivaldi tot de een stuk grootser opgezette ‘Grandes sinfonies’ in galante stijl.
Het programma is niet alleen aantrekkelijk door zijn behoorlijke afwisseling, maar ook door de inbreng van een paar heel goede viool- en fluitsolisten. De langzame delen maken als regel de beste, blijvende indruk.
De Compagnia de musici beschikt over meer dan competente barokspecialisten die de muziek kleur en karakter verlenen. Overigens is dit een heruitgave van Symphonia SY 03206.