CD Recensies

TILZER, MARION VON: SONGS OF CHANGE

Tiltzer, Marion von: Songs of change. Maya Friedman (zang, cello), Lei Qiu (voordracht) en Marion von Tilzer (piano). TRPTK TTK 0059 (45’50”). 2020 
 
De in Amsterdam wonende Oostenrijkse componiste en pianiste Marion von Tilzer (1968) won in 2012 het Donemus componistenconcours met haar ‘Rote Schuhe’ dat door het Ensemble De bezetting her en der in het land werd uitgevoerd. In 2015 werd onder de titel Kirvani revisited een opname met haar ensemble gemaakt van haar werken ‘David en Batsheva’, ‘Batseva’s lied’, ‘Innerlijke klokken’, ‘Tante Lotte’, de ‘Kisagotami ouverture’, ‘Kirvani rivisited’, ‘Touched by an angel’, ‘Color of pommegranata’, ‘Wild duck’ (Challenge CC 722295) en ook een opname met de titel Secret key masters: Extempore waarop ze ze Pianowerken van zichzelf, Michael Gees en Franz Ehlhart als ‘Extempore nr. 1, 2, 3 en 4’, ‘Counting the stars’, ‘Chicken dance’, ‘Apollo 14’, ‘Floating stream’, ‘Ballade über die Enttäuschung’, ‘In MeMirjam’, ‘Little story about love’, ‘Reshuffling things’, ‘Autumn morning’, ’Neighbour’s delight’ uitvoert.
Haar nieuwste project, een cyclus van acht door Lulu Wang uitgezochte Chinese ‘I Ching’ gedichten uit het ‘Boek der wijsheden’ die als onderwerp achtereenvolgens ‘Water’, ‘Berg’, ‘Donder’, ‘Wind’, ‘Vuur’, ‘Aarde’, ‘Meer’ en ‘Hemel’ hebben en worden begonnen met een proloog en zijn afgesloten met een treffende epiloog.
Maya Fridman zingt de door Lei Qui in het Engels vertaalde en voorgedragen teksten van een zingende vrouw van de Mosuo-stam, terwijl ze zich improviserend op haar cello begeleidt. Als besluit volgt een lied op tekst van Li Shanyin (813-858).
De muziek is vrij complex en geeft niet meteen bij eerste beluistering al zijn geheimen prijs, maar biedt wel een mooie spirituele ervaring. Het programmaboekjes geeft een goede toelichting en bevat een Engelse vertaling van de korte gedichten. Zo ontstond een fijnmazig weefsel van tekst en muziek van het zuiverste water.