CD Recensies

TANGUY: KLARINETCONCERT, MATKA, VIOOLCONCERT NR. 2

Tanguy: Klarinetconcert; ‘Matka’; Vioolconcert nr. 2. Pierre Génisson (kl) en Júlia Pusker (v) met het Jyväskylä Symfonie orkest o.l.v. Ville Matvejeff. Ondine ODE 1390-2 (68’00”). 2021
 
De in Caen geboren Franse componist Éric Tanguy werd in 1968 geboren en studeerde successievelijk bij Horatiu Radulescu, Ivo Malec en Gérard Grisey. Hij was winnaar van enige compositie concoursen en was componist-in-residence bij de orkesten in Lille en Bretagne.
Al bestaan meer opnamen met werken van hem, bijvoorbeeld het tweetal Celloconcerten met Anne Gastnel (Naïve V 5078) en een stel pianowerken met Vahan Mardirossian (Transart TR 106) is dit mijn eerste kennismaking met de productieve componist.
Hij schrijft vitale muziek die redelijk toegankelijk is al vergt het wel goed een paar keer luisteren om er volledig begrip voor te krijgen. Het driedelige melodische en lyrische Klarinetconcert werd geschreven voor Pierre Génisson die het heel beeldend uitvoert en op zijn weg een dankbare cadens ontmoet.
Het Vioolconcert nr. 2 onderging in 2003 een wijziging en volgt ook de klassieke vorm. Júlia Pusker, een der prijswinnaars van het koningin Elizabeth concours in Brussel 2019 neemt het virtuoos en expressief voor haar rekening.
‘Matka’ (Fins voor reis) is een soort spiritueel symfonisch gedicht dat in opdracht van Jyväskylä Sinfonia werd gecomponeerd ter herdenking van Sibelius’ honderdvijftigste verjaardag in 2015. Een ontroerend werk waarin de componist laat horen hoezeer hij Sibelius bewondert. Heel goede solisten en een orkest dat door Ville Matvejeff (die ook artistiek leider is van het Savonlinna Opera Festival) met veel expertise wordt bestuurd en beheerst leiden tot imposante resultaten die hun geheimen eigenlijk vlot prijsgeven. Als beloning kan de luisteraar genieten van ettelijke mooie momenten.