CD Recensies

TANSMAN: INTERMEZZI NR. 1-24

Tansman: ‘Intermezzi’ boek 1 nr. 1-6, ‘Intermezzi’ boek 2 nr. 7-12, ‘Intermezzi’ boek 3 nr. 13-18, ‘Intermezzi boek’ 4 nr. 19-24, Pianosonate nr. 5. Hanna Holeska. Dux DUX 1688 (62’57”). 2020
 
Hoe de tijden veranderen. In 1941 schreef een Amerikaanse criticus over de Poolse componist Alexander Tansman (1897 - 1986): ‘One of the leading composers of his time, he is among the first ten in the list of contemporary composers whose works are most performed on concert programs today’. Nu, ruim tachtig jaar later, is hij - behalve in Polen - vrijwel vergeten en speelt vrijwel niemand nog iets van hem. 
Toch is het goed dat er ook nu nog aandacht aan hem wordt besteed. De 24 Intermezzi op deze cd kwamen enigszins als een niet onaangename verrassing. Enerzijds hebben ze iets van de Franse neoklassieke stijl en anderzijds verraden ze de affiniteit die de componist had met de lichte muziek uit de jaren twintig vorige eeuw (o.a. foxtrot),
In deze cyclus van 24 Intermezzi worden op briljante manier de vele mogelijkheden van de piano in de vorm van vierentwintig vrij emotionele miniatuur universums onderzocht. De Intermezzi werden in een moeilijke periode aan het begin van W.O. 2 gecomponeerd.
De Pianosonate nr. 5 is uit 1955 en diende om de tiende verjaardag van Bartóks dood te gedenken. Het werk draagt daarom ook de titel ‘à la mémoire de Bela Bartók’. De Poolse pianiste Hanna Holeska doet in haar vertolkingen haar landsman alle eer aan door de stukken bondig, vloeiend te spelen en ze enigszins exotisch te laten klinken. Aan toewijding geen gebrek. In zoverre overtreft ze ook Eliane Reyes (Naxos 8.57266) die in 2010 de Intermezzi koppelde aan de Petite suite.
Holeksa is een goede ambassadrice van Tansman omdat ze goed bijdraagt aan de nuttige herwaardering van zijn werk.