CD Recensies

TAILLEFERRE: PIANOWERKEN

Tailleferre: Pianowerken. ‘Impromptu’ in E, ‘Romance’, ‘Pas trop vite’, ‘Pastorales’ in D, C en ‘Inca empire’, ‘Hommage à Debussy’, ‘Très vite’, ‘Pastorale’ in As, ‘Siciliano’, ‘Fleurs de France’ nr. 1-8, ‘Chiens’, ‘Au pavillon d’Alsace’, ‘Bretagne’, ‘Larghetto’, ‘Valse lente’, ‘Fugue du parapluie’, ‘Pièce en forme de samba’, ‘Partita’, ‘Rêverie’. Cristina Ariagno. Timpani 1C 1074 (75’50”). 2001
 
Germaine Tailleferre (1892 - 1983) werd in de buurt van Parijs geboren als jongste van vijf kinderen. Op jonge leeftijd toonde ze al een opmerkelijk talent als pianiste. Haar ouders wilden dat ze later een normale baan zou volgen, maar ze kreeg het voor elkaar dat ze in Parijs aan het Conservatorium kon gaan studeren. Daar trok ze de aandacht van Erik Satie.
Ze werd lid van de ‘Group des six’ waarvan ook Poulenc, Milhaud, Honegger, Auric en Durey lid waren. Ze studeerde ook bij Koechlin, raakte bevriend met Ravel en pianisten als Cortot en Rubinstein en violist Thibaud gingen haar werken spelen. 
Ze reisde heen en weer tussen Parijs en New York, leerde Charlie Chaplin kennen.
Deze opname van haar Pianowerken bevat werken die ontstonden tussen 1912 en 1920. Ze vertonen invloeden van Fauré en Debussy, maar die werden in haar latere composities steeds geringer.
Dit is een waardevol overzicht van haar pianowerken, ook omdat sommige werken voor het eerst in de cd catalogus verschijnen. De Italiaanse pianiste Cristina Ariagno weet wat haar te doen staat om deze werken zo mooi mogelijk tot leven te wekken.