CD Recensies

Bijdrage leveren?

Geef uw bedrag in

TROTIGNON: ANIMA

Trotignon: ‘Anima’. Jean-François Verdier (piano) met het Victor Hugo orkest. Alpha ALPHA 785 (55’16”). 2021
 
De in 1974 geboren Fransman Baptiste Trotignon is van huis uit jazzpianist, bandleader maar ook componist, maar begon op zesjarige wel met de viool en stapte drie jaar later over op de piano. In zijn composities en pianospel ontwikkelde hij een eigen stijl waaraan een vleugje romantiek niet vreemd is. Dat maakt hem geschikt voor een uitstapje in de klassieke wereld. Zo schreef hij  in 2015 een Pianoconcert dat werd opgenomen door Nicholas Angelich met het Orchestre national Bordeaux Aquitaine o.l.v. Paul Daniel (Naïve V 5382). Aan competentie en fantasie mankeert het hem niet. Sinds 2000 verschijnen vrijwel jaarlijks jazzalbums van hem. Maar zijn muzikale belangstelling is veel groter en  breder. Dat bleek al uit composities als het Pianotrio ’Subterfuges’
Dat bijkt verder uit de titels der delen van zijn ‘Anima’: ‘L’air de rien’, ‘Hiatus et  turbulence’ en ‘Anima’. Avontuurlijke muziek, die niet door zijn bevoorrechte pianist Angelich, maar door Jean-François Verdier.
Het gaat hier niet om symfonische jazz, maar om muziek met met een Afro-Amerikaanse inslag, dus met motorische ritmen in de vorm van dans, toccata en groove.
‘Hiatus et turbulence’ schijnt zijn eerste werk met orkest te zijn; ‘L’air de rien’ is speels van aard, bevat improvisaties en eindigt met een tango. Aan originaliteit geen gebrek. Het Orchestre Victor Hugo uit Besançon voelt de sfeer goed aan en begeleidt dienovereenkomstig. Dus is het plezierig luisteren naar deze cd.

Geef uw bedrag in