CD Recensies

TELEMANN: GAMBAWERKEN

Telemann: Sonate in b voor viool, viola da gamba en basso continuo; Concert in E voor viool, viola da gamba en basso continuo; Concert in A voor viola da gamba, 2 violen en basso continuo; Suite in D voor viola da gamba, strijkers en basso continuo; Concert in G voor viola da gamba, strijkers en basso continuo. Hille Perl met het Freiburs barokensemble o.l.v. Petra Müllejans. Harmonia Mundi 828765055-2 (71’20). 2006

 

Dit is het eerste plaatje van het eindelijk toegestane Sony/BMG samenwerkingsproject waaraan Duitse Harmonia Mundi blijkbaar is gekoppeld. Het is wat stilletjes geworden rond Telemann-Lekkerman sinds de lp hausse uit de tweede helft jaren vijftig. Maar hier wordt hij gepresenteerd met niet voor de hand liggende werken, alle wat gelijksoortig in majeur, zoals dat meestal het geval is bij de vlijtigste barokcomponist.

Aardig dat hier nu eens de vaardig, met fraaie karakteristieke toon door Hille Perl op een moderne kopie naar Tielke (1701) gespeelde gamba werken centraal staan die sporadisch te horen waren. Het galante karakter van de werkjes komt wendbaar levendig tot uiting. Men hoort dat de componist behalve klavecimbel, orgel, viool, blok- en dwarsfluit, hobo, chalumeau, contrabas en trombone ook zelf gamba speelde. Zijn gave om het publiek aangenaam te stemmen blijkt uit de vlotte melodiek en ritmiek. Ook een soort Tafelmusik dus. De vlotte teksten in het boekje hadden wat aan waarde gewonnen als ook steeds de TV nummers waren vermeld.