CD Recensies

TAVERNER: MISSA TIBI TRINITAS E.A.

Taverner: Western wind mass; Western wind; Kyrie ‘Leroy’; Missa gloria tibi trinitas; Dum transsiset sabbatum. Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimmell CDGM 995 (79’12”. 1994

 

Acht van Taverner’s missen hebben overleefd; daarvan in de vroege zesstemmige Missa Gloria tibi trinitas de mooiste. In de cantus firmus klinkt een Gregoriaanse melodie in de altpartij waardoor hij heel mooi uitkomt. Het werk is verder opmerkelijk door de levendigheid van het contrapunt en de zwierige stijl, met name aan het begin van het credo wanneer de sopraanpartij steeds  complexere melodieën boven de baspartij weeft.

Het beroemdste gedeelte, het In nomine uit het Benedictus is door latere Engelse componisten van Tallis tot Purcell als thematisch materiaal gebruikt waaruit ze korte stukken consortmuziek onder de naam ‘in nomines’ maakten.

De Tallis Scholars laten deze mis met veel precisie en helderheid horen, maar ze leggen ook warmte in plooibaarheid aan den dag. De gedeelten met een gereduceerde bezetting steken mooi af tegenover die van het volledige koor. Soms domineren hooguit de vrouwenstemmen iets teveel maar dat ik een gering bezwaar. De overige werken op deze cd zijn minder geanimeerd wat niet aan de vertolking ligt. Ze zijn nu eenmaal plechtiger en serener van aard.