CD Recensies

TANADA: MYSTERIOUS MORNING 2 EN 3 E.A.

Habanera saxofoon kwartet: Mysterious Morning. Tanada: Mysterious Morning nr. 2; Ligeti: Bagatellen nr. 1-6; Donatoni: Rasch; Rasch nr. 2; Xenakis: Xas. Goebaidoelina: In Erwartung. Abel Billard, Patrice Gauchon, Thierry Briard, Gianni Pizzolato, Hervé Trovel, Patrice Gauchon (slagw), Fuminori Tanada (p) met het Habanera kwartet o.l.v. Guillaume Bourgogne. Alpha ALPHA 010 (60’10”). 2000 

 

Mysterious Morning. Tanada: Mysterious Morning nr. 3; De Clercq: Auf und dahin; Wuorinen: Divertimento; Hurel: A bâtons rompus; Neyrinck: Processus nr. 5. Peter Cverle, Andy Dhont, Pieter Lagacie (sax), Geert Callaert (p), Vincent Caerr (slagw) CeDel kwartet; Ensembles Nieuwe Muziek Lemmens instituut. Pavane ADW 7539 (51’16”). 2011 

 

Het gaat hier primair om de Japanse componist Fuminori Tanada (1961). Na het beluisteren van zijn beide Mysterious Mornings (waar bleef nr. 1?) moet helaas worden vastgesteld dat het in beide programma’s tot het minst interessante repertoire behoort. De werken schijnen een étudekarakter niet te overstijgen. Dat ligt geenszins aan de leden van het Habanera kwartet dat een goede greep heeft op de diverse stijlen van zijn programma en dat voor geen enkele technische en virtuoze uitdaging terugschrikt. Ook het ensemblespel is ideaal.

Overigens: de Bagatellen van Ligeti klinken met ’s componisten toestemming in een fijne bewerking van Guillaume Bourgogne die met de nodige fantasie wordt gespeeld. Rasch van Donatoni uit 1990 is als een boeiend gefragmenteerde puzzel.

Het valt niet moeilijk te raden dat Xas van Xenakis uit 1987 is op papier het omgekeerde van sax en de geminimaliseerde naam van de componist. Daarbij gaat het om een ruig stuk met even een kalm moment.

Haast voorspelbaar refereert Goebaidoelina in haar In Erwartung uit 1994 weer aan het Dies irae. Ze versterkt het sax viertal met zes slagwerkers en die de muziek met zijn momenten van felheid zowel als rust een lichtelijk een lichtelijk exotisch karakter geven. 

Bij Tanada en Donatoni gaat het om cd premières.

De Pavane opname is primair aan interessante Belgische aangelegenheid met zeker geëngageerde verklankingen die echter een iets minder hoog professioneel niveau tonen.

Een andere interessante cd met vergelijkbaar repertoire biedt BIS CD 890, The Japanese saxophone.