CD Recensies

TAN DUN: CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON

Tan Dun: Crouching tiger, hidden dragon. Yo-Yo Ma (vc) met het Nationaal orkest en de Slagwerkgroep Shanghai, het Shanghai symfonie orkest o.l.v. Chan Xie Yang. Sony SK89347 (50’08”). 1999 

 

Het gaat hier om de soundtrack bij de film Crouching tiger, hidden dragon van Ang Lee die in 2000 een Oscar won en waarvoor Tan Dun de filmmuziek schreef. Het verhaal is een eerbetoon aan de wu sha, oftewel de magische zwaardvechter. De handeling speelt grotendeels in de West Chinese woestijn waarheen Tan Dun als jongen tijdens de Culturele Revolutie was verbannen en waar hij kennis maakte met de lokale muziek die in de partituur is verwerkt. 

De componist gebruikt een complex begeleidingsapparaat waaraan zowel Chinese als Westerse instrumenten te pas komen. Een belangrijke solistische rol vervult cellist Yo-Yo Ma die bijvoorbeeld geëngageerd wordt in een aardig duet met Ma Xiao Hui met een arhu (Chinese viool).

Andere etnische instrumenten die een rol spelen zijn de bowu. Dizi en rawap. De titelsong van Jorge Calandrelli wordt in het Engels en het Manadrijn vertolkt door de popzanger CoCo Lee uit Hong Kong.

Los van de film is dit materiaal zeer genietbaar, zeker omdat het zo goed wordt uitgevoerd.