CD Recensies

SZYMANOWSKI: STABAT MATER; VENI CREATOR; PENTHESILEA E.A.

Szymanowski: Stabat mater op. 53; Veni creator op. 57; Litanie aan de maagd Maria op. 59; Demeter op. 37b; Penthesilea op.18. Iwona Hossa (s), Ewa Marciniec (ms) en Jaroslàw Brek (b)  met het Nationaal filharmonisch orkest en -koor Warschau o.l.v. Antoni Wit. Naxos 8.570724 (59’26”). 2007

 

Het Stabat mater van Szymanowski is niet alleen een van zijn beste koorwerken, het is ook een van de mooiste koorwerken uit de twintigste eeuw. Naxos had al een eerdere opname met een in grote lijnen vergelijkbaar programma van Karol Strya in de catalogus (Naxos 8.553687), maar die is in de meeste opzichten de mindere van deze van Antoni Wit.

Het wat paradoxaal monumentale karakter van het Stabat mater klinkt intiem, streng, maar in haast overdadige klanktaal waarbij alle heel diverse aspecten mooi tot hun recht komen Een hoogtepunt komt aan het intieme slot waar de drie solisten prachtigs laten horen.

Veni creator is een en al uitgelatenheid met stralende solobijdragen. Daarentegen zijn de beide verzen van de Litanie extatisch serene lofzangen. Demeter en Penthesilea zijn wereldse cantates; Demeter voor alt, vrouwenkoor en orkest, Penthesilea voor sopraan en orkest. Twee duidelijk sensuele werken waarin op gepassioneerd rapsodische wijze oude mythes worden naverteld. Het klinkt wat exotisch, bijna hallucinerend, maar treft in hoge mate, zeker in deze meesterlijke vertolkingen.