CD Recensies

SALLINEN: KONING TREKT OP NAAR FRANKRIJK, DE

Sallinen: De koning trekt op naar Frankrijk. Tommi Hakala (b), Jyrki Korhonen (t), Riikka Rantanen (ms), Lilli Paasikivi (ms), Mario Palo (s), Laura Nykänen (a) e.a. met het Tapiola kamerkoor, het Fins filharmonisch koor en het Helsinki filharmonisch orkest o.l.v. Okko Kamu. Ondine ODE 1066-2 (2 cd’s, 2u. 07’53”). 2005

 

In 1984 leidde Okko Kamu tijdens het Savonlinna Festival de wereldpremière van deze bijtend satirische allegorie, mooi theatrale opera – een ‘sprookje voor volwassenen’ - die nu gelukkig ook in zijn geheel op cd verscheen. Het werk van Aulis Sallinen (1935), gebaseerd op een libretto van Paavo Haavikko, is vanzelfsprekend modern, ook in zijn behandeling van de thematiek rond imperialistische tendensen, milieubehoud en persoonlijke verantwoordelijkheid. 

Het verhaal is gebaseerd op een ongeveer tien jaar eerder door de Finse omroep uitgezonden hoorspel over de post-apocalyptische tijd als ‘kroniek voor muziektheater over de aanstaande ijstijd’. Daaraan gaat een niet nader gespecificeerde Engelse prins strijdend het continent op om aan een keuze tussen vier vrouwelijke huwelijkskandidaten te ontkomen nadat zijn land werd overvallen door die plotselinge ijstijd. Associaties worden gewekt met Jerry’s Ubo roi.

Het nogal nonsens verhaal is bij vlagen geestig en heftig, chronologie is er ver in te zoeken, heden en verleden botsen regelmatig met elkaar en er is ook sprake van een vage toekomstbelofte. De slag bij Grécy komt langs evenals het beleg van Calais. Intussen trouwt de prins met een Duitse prinses die hij onmiddellijk weer verpandt om fondsen te werven voor zijn campagne

Maar naar een duidelijke moraal zal men (helaas) vergeefs zoeken. De weinig extreme, briljant georkestreerde muziek hierbij is een aangename verrassing. 

Prins Tommi Hakala wordt door zijn eerste minister Jyrki Korhonen min of meer geprest om snel te trouwen en dan Engeland te verlaten. Daarvoor dienen zich liefst vier kandidates aan twee Carline’s – mooie Caroline sopraan Riikka Rantanen – en Caroline met de dikke manen – mezzo Lilli Paasikivi met daarnaast twee Anne’s – Anne die steelt sopraan Mari Palo en alt Laura Nykänen als Anne die stripteaser is. 

Ster van deze productie is de mentaal kwetsbare Lilli Paasiviki als de Caroline met de dikke manen. Maar de rest van de vertolkers heeft het vereiste niveau.

Goed dat de in het Fins gezongen teksten in het programmaboekje ook in vertaling te lezen zijn.