CD Recensies

SCHUBERT: VIOOLSONATE; FANTASIEËN, FISCHER

Schubert: Vioolsonate in A op. pos. D. 574; Fantasieën in C voor viool en piano op. post. 159, D. 934 en voor piano 4-handig in f op.103, D. 940. Julia Fischer en Martin Helmchen. Pentatone PTC 5186-348 (66’56”). 2009

 

Dit is het tweede deel van de opname van Schuberts volledige werken voor viool en piano door dit koppel. Het aantrekkelijkste aan hun voordracht is dat ze op heel natuurlijke wijze de muziek voor zichzelf laten spreken zonder grote extraverte gebaren. Er blijft genoeg afwisseling en levendigheid over 

Helmchen besteedt veel aandacht aan de uitwerking  van belangrijke harmonieën in vorm en expressie, speelt gevoelig en toomt zijn vleugelklank tot de juiste proporties in. Ook bij Fischer vallen een warme expressie en enige terughoudendheid goed samen. Maar ze kan ook veel overgave tonen.

Interessant is om haar ook in de beroemde vierhandige Fantasie te horen. We wisten dat ze tevens een heel capabele pianiste is, hier bewijst ze dat, al kan ze niet helemaal op tegen Perahia/Lupu (Sony SK 39511). Allure genoeg voortdurend. 

Het eerste deel van de complete opname werd eerder afzonderlijk besproken. Samen zijn deze beide opnamen nu gebundeld op Pentatone PTC 5186-519. 

De te duchten rivalen zijn niet zozeer Tasmin Little en Piers Lane (Chandos CHAN 10850), maar Isabelle Faust en Alexander Melnikov (Harmonia Mundi HMC 90.1870) die op hetzelfde hoogte niveau spelen.