SCHUBERT: ALFONSO UND ESTRELLA
CD Recensies - S

Schubert: Alfonso und Estrella D. 732. Hermann Prey (b), Edith  Mathis (s), Peter Schreier (t), Dietrich Fischer-Dieskau (b), Theo Adam (bs) met het Berlijns omroepkoor en de Staatskapelle Berlin o.l.v. Otmar Suitner. Berlin Classics BC 2156-2, Brilliant Classics 94689 (3 cd’s, 2u. 42’44”). 1978

 

De opera Alfonso und Estrella van Schubert werd in 1821 op een niet geweldig libretto van zijn vriend Franz von Schober geschreven, maar werd pas in 1854 door Liszt in Weimar in première gebracht. Net als bij Des Teufels Luftschloss D. D.84, Die Bürgschaft D 435, Die Zauberharfe D. 644, Fierrabras D 796 en Der Graf von Gleichen D. 918. Werken waarvan hij ook nooit een opvoering meemaakte.

De grootste problemen van deze werken zijn het gebrek aan dramatische handeling en de moeilijkheden bij de enscenering. Gelukkig wint het werk geleidelijk aan vaart en wordt het statische karakter overwonnen. Als reddende factor staat tegenover de zwakke handeling een reeks van prachtige melodieën vol lyrische charme. Wanneer je die, zoals hier, door een keur aan geweldige zangers laat vertolken, is veel gewonnen en krijgt een vertolking veel zin.

Hier horen we als geliefden de elegant zingende en melodieus fraserende Peter Schreier als Alfonso, de gevoelige, warmbloedige Edith Mathis als innemende Estrella in de hoofdrollen. Samen overwinnen ze een Romeo en Julia situatie om samen gelukkig te worden. Hermann Prey is een geloofwaardig troostende Mauregato, Dietrich Fischer-Dieskau een geweldig geëngageerde rechtvaardige Troila en Theo Adam een duistere schurk Adolfo. Het duet van Prey en Fischer-Dieskau vormt een hoogtepunt. Het koor verdient ook veel waardering voor de levendige inbreng en Otmar Suitner leidt alles in optimaal goede banen.

Vermeldenswaard is misschien nog dat van dut werk twee dvd opnamen in omloop zijn, de ene van Harnoncourt (Naxos 2.110260), de andere van Kosten (Dynamic 33451). Deze kunnen letterlijk helpen om het werk inzichtelijker te maken.