CD Recensies

SOLER: KLAVECIMBELWERKEN (MORGAN BIBLIOTHEEK), ARES

Soler: Preludio nr. 3 in C, Klavecimbelsonates nr. 1 in C, 2 in C, 4 in f7 in A, 8 in A11 in Bes, 12 in Bes, 13 in f, 14 in f, 15 in C, 16 in C17 in a, 18 in a, 25 in b, 26 in b, 30 in D, 31 in D, 38 in D 40  in D, 42 in As, 43 in As; 3 Interludio’s; Canon a 4 Viva la fama de esse Sol de mi fortuna. Diego Ares. Harmonia Mundi HMC 90.2232 (72’56“). 2015

 

Onder de titel ‘Sol de mi fortuna’ komt Diego Ares met oorspronkelijk materiaal, dat is 2011 in handschrift met de titel Sonatas del Sr. Dn. Domingo Escarlatti y otras de frai Antonio Soler teruggevonden in de  Morgan bibliotheek in New York. Wie dus dacht dat het met 150 klavecimbelsonates en een stel andere korte werken van Soler welletjes was, beleeft hier een (aangename) ervaring. In totaal bevat de map 43 sonates om en om van zijn leermeester Domenico Scarlatti en Soler. Gemeen met de vele bekende sonates heeft dit nieuwe stel dat ze per paar met identieke toonsoort zijn gecombineerd. Spanje heeft zoals bekend menige Spaanse dansvorm met zich meegebracht, niet alleen de tegenwoordig zo populaire flamenco. Oudere vormen zijn de habanera (zie Carmen), de tarantella, de folia en de fandango. Iets daarvan klinkt door in deze nieuwe reeks sonates die een echt volkseigen karakter hebben.

Negenentwintig stuks uit die verzameling waren niet eerder gepubliceerd en daar deed de in 1983 geboren Spanjaard Diego Ares een keuze uit. Hij gebruikt daarvoor een heel mooi klinkende kopie van een bein achttiende eeuws klavecimbel uit Sevilla, in Amsterdam nagebouwd door Joel Katzman. Ares verdient veel lof, want hij haalt in expressief en dynamisch opzicht zo ongeveer alles uit deze muziek wat er maar uit te destilleren valt. Dat hij met enige anders geaarde stukken voor nuttige aanvulling zorgt, brengt meer afwisseling.