CD Recensies

SOMMER: PIANOKWARTET, PIANOTRIO E.A.

Sommer: Pianokwartet in g; Pianotrio in Es. Gavotte in G op. 41; Romance in cis; ‘Entschwundenes Glück'. Gergana Gergova (v). Pavlin Nechev (p), Hartmut Rohde (va), Trio Imàge. Avi 855.332-9 (69’08”). 2014

 

Fijn dat er aan niche repertoire nog zoveel aardigs te ontdekken valt. Neem de Duitse componist Hans Sommer (1838-1922) feitelijk een wiskundeprofessor die als leerling van Liszt liefst tien Wagneriaanse opera’s en de nodige kamermuziek plus liederen schreef.

Dat hij verdienstelijk was en nog actueel is, blijkt uit een zekere originaliteit. Vooral in de melodiek ligt zijn kracht. Wel was hij een laatbloeier die pas op middelbare leeftijd productief werd. De hier opgenomen werken zijn ontstaan tussen 1884 en 1921.

Het is goed dat het Trio Imàge zich voor deze componist inzet en hem zo een nuttige dienst bewijst.. Het Pianokwartet zowel als het Pianotrio zijn gedegen werken die het herhaald beluisteren lonend maken, de Gavotte is een hartelijk stuk en het karakterstuk Verschwundenes Glück werd in Sommers nalatenschap aangetroffen.