CD Recensies

SACHSEN-WEIMAR, J.E. VAN: VIOOLCONCERTEN NR. 1-8 E.A.

Sachsen-Weimar, Johann Ernst van: Vioolconcerten op. 1 nr. 1-8; Bach, J.S.: Klavecimbeltranscripties naar Johann Ernst Prins van Sachsen-Weimar in d op. 1/4 BWV 987, in Bes op. 1/1 BWV 982; Klavecimbelconcert BWV 592a. Anne Schumann (v), Sebastian Knebel (kl) met Ensemble Fürsten-Musik. CPO 777.998-2 (77’41”). 2014 

 

Iedereen die vertrouwd is met de levensgeschiedenis van Bach moet zijn gestuit op prins Johann Erst van Sachsen-Weimar (1696-1715) die zich na studie in Utrecht en niet alleen erg in muziek was geïnteresseerd, maar zelf ook niet onverdienstelijk componeerde. Bach werd om te beginnen in 1703 hoforganist van prins Johann Ernst en keerde daar van 1708 tot 1717 terug. 

Geen wonder dat onderlinge muzikale kruisbestuiving optrad. Maar wat tot nu toe vooral abstracte stof uit de muziekgeschiedenis was, wordt hier levende muziek. Dat de erg jong op achttienjarige leeftijd gestorven prins net als Mozart en Mendelssohn een groot talent was, wordt hier in deze cd première uit de serie Thuringia Cantat van CPO ampel aangetoond aan de hand van een achttal vioolconcerten van de prins en  transcripties die Bach van enige van diens werken maakte.

Het gaat om concerten die dan misschien niet de evenknie zijn van de vioolconcerten van Vivaldi en Bach, maar die op eigen manier briljant en fraai zijn. De kennismaking daarmee is dankzij de goede inzet van violiste Anne Schumann, zelf afkomstig uit Weimar en klavecinist Sebastian Knebel en het competente, maar vrij anonieme ensemble Fürsten-Musik behoorlijk geslaagd. Weer een kleine niche fraai gevuld.