CD Recensies

SCHUBERT: WINTERREISE, TILIAKOS

Schubert: Winterreise D. 911. Dimitris Tiliakos en Vassilis Varvaresos. Navis Classics NC 16008 (76’27”). 2015

 

Het was in 1960, een jaartje nadat ik mijn congé had gekregen bij maandblad Luister…! omdat de muziekindustrie mijn Vergelijkende Discografieën en vergelijkenderwijs geschreven recensies niet langer pruimde dat ik halve werkdagen aan het front in een Utrechtse klassiek speciaalzaak in Utrecht ging werken om, als free lancer bij o.a. Elsevier’s Weekblad aan het front te ervaren of en hoe lp kritieken invloed hadden op het koopgedrag van muziekliefhebbers.

Eén van de dingen die me toen opvielen, was dat heel wat aspirant kopers vam de naïeve gedachte uitgingen dat ‘de nieuwste opname ook wel de beste zal zijn’.

In het geval van deze Griekse bariton met Schuberts Winterreise zouden ze dan al snel tot de ontdekking komen een fatale vergissing te hebben gemaakt, want zelden was er zo, brave, nietszeggende, expressie-arme uitvoering te horen. Een cd om verder te ignoreren. Houd het liever bij de van ouds vertrouwde Fischer Dieskau met Demus (DG 447.421-2) en Goerne met Eschenbach (Harmonia Mundi HMC 90.2107).