CD Recensies

SAINT-SAËNS: WERKEN VOOR 2 PIANO'S EN PIANO VIERHANDIG

Saint-Saëns: Tarantelle voor 2 piano’s op. 6; Duettino voor piano vierhandig op. 11; Le rouet d’Omphale op. 31 (bew.); Koning Harald Harfagar op. 59; Menuet en Gavotte voor 2 piano’s uit Septet op. 65 (bew.); Polonaise voor 2 piano’s; Feuillet d’album voor piano vierhandig op. 81; Berceuse voor piano vierhandig op. 105; Scherzo voor 2 piano’s op. 87; Pas redoublé op. 86 (bew.). Martin Jones en Adrian Farmer. Nimbus NI 5940 (65’35”). 

 

Dit is het eerste deel van een geplande tweedelige volledige uitgave van oorspronkelijke en bewerkte stukken van Saint-Saëns voor piano vierhandig of twee piano’s.

Behalve wat kortere werken, vaak in dansvorm, horen we een substantieel vroeg Duettino, het Scherzo op. 87 en de Polonaise op. 77 met toespelingen op Chopins Heroische dito uit de jaren 1880 bevat deze cd wat eigen bewerkingen van delen uit het Septet, het symfonisch gedicht Le rouet d’Omphale en de patriotische Pas redoublé voor (militair) harmonie orkest. 

Koning Harald Harfagar is een eerbetoon aan de eerste Noorse koning die het land verenigde met Heinrich Heine als inspiratiebron.

Zo komen heel verschillend geaarde werken in een bonte verzamelig bijeen. Van sommige daarvan bestaan geïsoleerde eerdere opnamen, maar het is nuttig ze nu logisch bijeen te hebben en gelukkig blijken Martin Jones en Adrian Farmer meer dan opgewassen tegen de taak om werkelijk wat moois en interessants van deze composities te maken. Hun spel klinkt parelend en beeldend zodat met vertrouwen deel twee tegemoet kan worden gezien en voor een welkome aanvulling van de Saint-Saëns discografie is gezorgd.