CD Recensies

SZYMANOWSKI: MAZURKA'S (SEL.); PIANOSONATE NR.1

Szymanowski: Mazurka’s op 50 nr. 1-7, 11-15, 17, 19; Pianosonate nr. 1 in c op. 8. SangMi Chung. Centaur CRC 3460 (64’19”). 2014

 

Voor een complete opname van de twintig Mazurka’s op. 50 uit 1925 zorgde Marc André Hamelin al (Hyperion CDA 67399) op voortreffelijke manier. Ze behoren tot de meest folkloristisch getinte werken van de Pool. Hier trachtte hij de harmonische wendingen en de specifieke ritmen van de muziek uit de regio Goral een eigen vorm te geven, maar of dat helemaal is gelukt? Het lijkt wel of de dansen niet de kracht of de schoonheid bezitten van de beste werken van de componist. 

Misschien is daarom goed dat Sang Mi Chung ook de sterkere en abstractere eerste pianosonate uit 1904 laat horen. Dit werk is vaak omschreven als post-Chopin of zelfs post-Scriabin, maar men kan het ook post-Liszt noemen.

De Z. Koreaans-Amerikaanse SangMi Chung is zich goed van die invloeden bewust in haar voordracht en zorgt zo, beschikkend over het vereiste stijlgevoel en een passende opvatting voor een nuttige registratie van een mooie combinatie werken.