CD Recensies

SIMPSON, CHR., FOUR SEASONS, THE

Simpson: The four seasons. Sirius viols. Duitse Harmonia Mundi 88751-9098-2 (73’48”). 2016

 

Christopher Simpson (ca. 1605-1669) was behalve een van de vooraanstaande gambisten in Engeland ook muziektheoreticus en docent. Zo schreef hij verhandelingen over het bespelen van de gamba die bij tijdgenoten als Purcell en Locke in hoog aanzien stonden.Hij publiceerde o.a. The division viol or the art of playing upon a ground en Of the viol it self.

Tot zijn mooiste werken als componist behoren The monthes, voor gamba’s en basso continuo over de twaalf maanden van het jaar waarnaar zijn collega John Jenkins (1592-1678) verwees met de dichtregels ‘And those thy well composed Months o’ th’ yeere / Wich months thy pregnant muse hath richly drest /And to each month has made a Musick-Feast”.  

In zijn Four seasons gaat Simpson uitgebreider in op de wisselende seizoenen. Hij doet dat in de vorm van vier Fantasia suites die elk bestaan uit een ‘fancy’, een ‘ayre’ en een ‘galliard’ en gemiddeld een ruim kwartier duren. 

Van dit werk bestaat al een opname van Les voix humaines met Susie Napper, Margaret Little, Jay Bernfeld (vdg), Mike Fentross (theorbe) en Réjean Poirier (orgel). (Atma ACD 2218-2) die zoals gebruikelijk met De lente beginnen, maar binnen het uur klaar zijn.

De Sirius viols bestaan uit Hille Perl, Marthe Perl, Frauke Hess (vdg), Lee Santana (citer theorbe), Johannes Gontarski (bandora, gitaar, citer) en Andreas Küpers (orgelpos.) en beginnen met De winter. Ze doen dat op een uitgebreid en heel verantwoord instrumentarium en laten daarop zeer spirituele, verbeeldingsvolle vertolkingen horen. Meer valt niet te wensen.

Wie nieuwsgierig geworden ook The monthes, samen met Grounds in a en Bes, een Suite in D wil leren kennen, kan terecht bij Sonnerie van Monica Huggett (Virgin 545.281-2). Verder zijn er bijvoorbeeld nog een twintigtal Airs voor 4 gamba’s en b.c. met Dan Tidhar (orgel, klavecimbel), James Akers (theorbe, gitaar) en Chelys Consort of viols (BIS SACD 2153).