CD Recensies

SCHÖNBERG: GURRELIEDER, GARDNER

Schönberg: Gurrelieder. Alwyn Mellor (s., Tove) Anna Larsson (ms., Waldtaube), Stuart Skelton (t., Waldemar), Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (t., Klaus Narr), James Creswell (bs., Bauer), Thomas Allen (spr) met het Bergens filharmonisch koor, Collegium Musicum koor, Grieg koor, Orphei Drängar, Northern college of music studentenkoor en het Bergens filharmonisch orkest o.l.v. Edward Gardner. Chandos CHSA 5172 (2 cd’s). 2015

 

Gewoonlijk staat de naam Chandos garant voor een hoogwaardige opnamekwaliteit. Maar zo’n driehonderdvijftig uitvoerenden in de Grieghallen in Bergen, een zaal met vijftienhonderd plaatsen, bleek blijkt in akoestisch- en balans opzicht beperkingen op te leggen. De climaxen krijgen wat weinig ruimte en de balans is niet ideaal, want bijvoorbeeld de acht fluiten, zeven klarinetten, tien hoorns en zes trompetten overstemmen de vocale solisten nogal eens. 

Bij de solisten is Anna Larsson als Waldtaube niet de verwachte uitblinkster. Stuart Skelton is een zeer menselijke en kwetsbare Waldemar, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke een meer dan gedegen Klaus Narr, net als de Bauer van James Creswell en Alwyn Mellor een betrouwbare Tove.

Het orkest is in het geheel een wat zwakkere stee, hoe verleidelijk mooi het ook klinkt. Een heel goed, maar net niet geweldig resultaat, vergeleken met de beste andere opnamen van  Chailly (Decca 430.321-2), Abbado (DG 439.944-2) en Rattle (EMI 557.303-2) en Stenz (Hyperion CDA 68081/2). Zie Vergelijkende Discografie.