CD Recensies

SHCHEDRIN: VERZEGELDE ENGEL, DE

Shchedrin: De verzegelde engel, Russische liturgie. Dita Krenberga (fl), Inese Romancane (s), Zane Zilberte (s), Jurgis liepnieks (t), jongenssopranen en alt met het Lets Staatskoor o.l.v. Maris Sirmais. Wergo WER 6732-2 (60’54”). 2009

 

Gebaseerd op het verhaal De verzegelde engel van Nikolay Leskov (ook de auteur van Lady Macbeth uit Mtsensk) over een plattelandsbevolking die een religieuze icoon in bescherming neemt, is dit een naar binnen gekeerde orthodoxe liturgische negendelige muziek uit 1988 waarbij in het vierde deel het verraad van Judas aan de orde is.

De componist kreeg voor dit werk in 1992 een Russische staatsprijs.

In de opname van Geoffrey Webber (Delphian DCD 34067) doet nog een hobo mee, hier horen we de fluit van Dita Krenberga die wat etherischer is en beter past in de sfeer van een herdersfluit.

Gezongen wordt heel devoot, genuanceerd en homogeen, zoals men dat van een goed getraind Baltisch koor verwacht bij een ‘live’ opname. Mooi is ook hoe goed in deze trage, gedragen muziek de spanning wordt bewaard. De componist zelf geeft in de toelichting zijn enthousiaste aanbeveling mee.

Latere opnamen van Vladimir Minine (Melodiya MEL CD 10.02070) en Stefan Parkman (Coviello COV 60504) brachten geen verbetering.