CD Recensies

SØRENSEN: MIGNON; SERENISSIMA; SINFUL SONGS E.A.

Sørensen: Mignon – Papillons; Serenissima; Sinful songs; The lady of Shalott; Ständchen; The weeping white room. Katrine Gislinge (p), John Storgårds (v) met het Laplands kamerorkest o.l.v. John Storgårds. Dacapo 8.226134 (76’06”). 2015

 

Een verzameling werken uit de periode 1987 tot 2014 van de Deense componist Bent Sørensen (1958) die bij Per Norgård studeerde. 

Blijkens deze cd schrijft hij behoorlijk toegankelijke muziek. Bent Sørensen was al langer op de radar van in Scandinavische muziek geïnteresseerden en heel wat van zijn werken zijn intussen op cd verschenen.

Het vijftal recentere dat hier is bijeengebracht, waarvan twee met een solistisch piano aandeel en twee voor soloviool zijn dankbare voorbeelden van zijn de verbeelding en het grote kunnen die hielpen zijn reputatie te vestigen. 

Het elegante, licht melancholieke Mignon maakt deel uit van zijn Papillons trilogie uit 2014 en is een concert voor piano en strijkorkest dat is geschreven voor Katrine Gislinge. 

Serenissima (2014) en The Lady of Shalott uit 1992 zijn impressies voor soloviool, Sinful songs uit 1998 is een ensemblewerk, het Ständchen (2006) is voor zes spelers en The weeping white room (2002) is weer voor piano en ensemble.

Alle betrokken – beide solisten en het orkest zetten hoorbaar hun beste beentje voor om met grote blijken van muzikaliteit deze composities rand en naam te geven.