CD Recensies

SAMMARTINI: CONCERTI GROSSI OP. 2 NR. 1-6

Sammartini: Concerti grossi op. 2 nr. 1-6. I Musici. Dynamic CDS 7777 (61’52”). 1956

 

Deze uitgave zal voor oudere muziekliefhebbers die vanaf begin jaren vijftig vorige eeuw de golf ‘oude Italianen’ over zich heen kregen met lp’s van ensembles als de Virtuosi di Roma, I Musici en het Nederlandse Benedetto Marcello orkest een feest der herkenning zijn.

Tot die rijke oogst behoorde ook het oeuvre van  Giuseppe Sammartini (1695-1750), de oudere broer van de bekender geworden Giovanni Battista Sammartini. Hij was als zoon van Alexis Sammartini eigenlijk van Franse afkomst en net als zijn vader hoboïst, in de jaren 1720 spelend in het orkest van het Teatro regio ducale in Milaan. Aan het eind van dat decennium verhuisde hij eerst naar Brussel en daarna naar Londen. Hij werkte samen met Bononcini, Porpora en Händel.

De zes Concerti grossi op. 2 waarvan blijkbaar geen andere integrale opname bestaat, zijn muzikaal bezien van hoge kwaliteit en deze vertolkingen uit een periode waarin nog nauwelijks werd gedacht aan iets van ‘authentieke uitvoeringspraktijk’ bezitten een verfijnde glans.