CD Recensies

SCHUMANN: MÄRCHENERZÄHLUNGEN; ROMANCES E.A.

Schumann: ‘Trauer’ op. 85/6, ‘Abendlied’ op. 85/12 uit Fantasiestücke für kleine und große Kinder (bew); Romances op. 94 nr. 1-3; Fantasiestücke op. 73 nr. 1-3; Märchenerzählingen op. 132 nr. 1-4; ‘In der Nacht’ uit Spanisches Liederspiel op. 74;  Schumann, C.: Romances voor viool en piano op. 22 nr. 1-3 (bew). Patrick Messina (kl), Pierre Lenert (va) en Fabrizio Chiovetta (p). Aparté AP 153 (54’51”). 2016

 

Behalve de hobo als houten blaasinstrument bedacht Schumann ook de klarinet in een paar kamermuziekwerken, de fluit sloeg hij over en soms liet hij de keuze open. Het gaat daarbij om de Fantasiestücke op. 73, waarvan vooral het eerste deel ‘Zart und mit Ausdruck’ een diepe indruk maakt, de Romances op. 94 (eigenlijk voor hobo) en de Märchenerzählungen. In laatstgenoemd werk en ‘In der Nacht’ voegt zich wel een altviool bij het gezelschap, in dit geval in de persoon van de met warme toon spelende Pierre Lenert.

Gervase de Peyer maakte hier indertijd een mooie opname van (Chandos CHAN 8506). Op zoek naar meer kwamen Patrick Messina en Fabrizio Chiovetta terecht bij wat goede bewerkingen en ze breidden dat uitstapje verder uit met wat sterk verwante Romances van Clara Schumann, ook in arrangement.

De termen ‘vertelling’ en ‘fantasie’ geven wel aan dat het om dichterlijke romantische verhalende muziek gaat. Dat is precies ook wat de drie uitvoerenden aanvoelen en laten horen in dit mooi gerealiseerde programma met te weinig gehoorde werken van het echtpaar Schumann. De opname maakt de ademhaling van de klarinettist misschien wat overduidelijk hoorbaar.