CD Recensies

STANKOVYTCH: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Stankovytch: Triptiek ‘Op bergvlaktes’; Sonata piccolo; Oekraïns gedicht; Aanraking van een engel; Gedicht; Ochtendmuziek 2006/16; Romance; Maidan fresco. Solomia Soroka en Arthur Greene. Toccata TOCC 0402 (63’36”). 2016

 

Jevhen Stankovytch (1942) behoort tot de belangrijkste huidige componisten uit de Oekraïne. Met de hier opgenomen werken voor viool en piano uit de periode 1972 tot 2016 blijkt hij heel aangename en vrij makkelijk toegankelijke muziek van een meest beschrijvende soort te schrijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om aardige Dansen uit de hooglanden en een zich als een emotioneel hoogtepunt fungerend stuk dat naar aanleiding van de gebeurtenissen uit 2013 op het Maydan plein in Kiev geschreven lyrische klacht met de titel Maydan fresco.

De uit  L’viv in de Oekraïne stammende violiste Solomia Soroka, die naar de V.S. emigreerde en die thans actief is aan het Goshen College in Indiana maakte deze geslaagde opname met haar echtgenoot Arthur Greene.

Eerder maakte ze onder meer een eerder in deze rubriek besproken mooie opname van de vier Vioolsonates van William Bolcom (Naxos 8.559150) en van een drietal Vioolsonates van Roslavets (Naxos 8.557903).