SAMMARTINI, G.B.: KLAVECIMBELSONATES
CD Recensies - S

Sammartini, G. B.: Klavecimbelsonates in G en C uit A collection of lessons band 3; Klavecimbelsonates in Bes en C. Susanna Piolanti. Tactus TC 70190-2 (64’33”). 2015 

 

Giovanni Battista Sammartini (1698-1775), niet te verwarren met zijn broer Giuseppe, was componist en organist in Milaan waar hij veel psalmen met instrumentale begeleidingen schreef. Maar hij was belangrijker als componist van muziek die een wezenlijke bijdrage vormde aan de ontwikkeling van de symfonie. Zijn kwartetten en symfonieën trokken destijds veel de aandacht en beïnvloedden onder anderen Haydn en Gluck die zelfs leerling van hem was. Sammartini schonk vooral aandacht aan de vorm en aan vloeiende melodielijnen waarbij hij liefst nodeloze versieringen achterwege liet.

Zijn instrumentale werken vormden een vrij onontgonnen gebied. Een paar van zijn orgelsonates zijn op cd vastgelegd. Iemand van Camerata Köln nam de Klavecimbelsonate in A op (RCA 5472-77283-2) en verder was het wachten op de Italiaanse klaveciniste Susanna Polanti die hier meteen een Engelse connectie blootlegt omdat de verder ongepubliceerde werken in klassieke stijl daar werden uitgegeven. In de Lessons gaat het gewoon om twee of driedelige sonates van bescheiden omvang. Ze worden voorbeeldig van stijl en geanimeerde door Piolanti, die voor een leuke première zorgt, gespeeld.