CD Recensies

SAINT-SAËNS: WERKEN VOOR VIOOL EN ORKEST , YANG

 

Saint-Saëns: Werken voor viool en orkest. Caprice andalou in G op. 122; Romance in C op. 48; La muse et le poète op. 132; Morceau de concert in e op. 62; Havanaise op. 83; Romance in Bes op. 27; Introduction et rondo capriccioso op. 28. Tianwa Yang (v) en Gabriel Schwabe (vc) met het Malmö symfonie orkest o.l.v. Marc Soustrot. Naxos 8.573411 (67’07”). 2016

 

Behalve drie Vioolconcerten schreef Saint-Saëns nog een aantal werken voor viool en orkest. De belangrijkste daarvan - de Havanaise en Introduction et rondo capriccioso - zijn eveneens  heel bekend. Maar er is meer.

Daarmee laat de Chinese violiste Tianwa Yang, die eerder indruk maakte met de in deze rubriek besproken opname van het Vioolconcert van Castelnuovo-Tedesco (Naxos 8.573135), ons hier kennismaken. Ze had daar nog de Romance in F op. 36 aan kunnen toevoegen, want die is naar keuze voor hoorn of viool. In La muse et le poète heeft ze als muze een partner als dichter nodig. Die is gevonden in de persoon van cellist Gabrkel Schwabe.

Hier bevestigt ze haar snelgroeiende reputatie met spel van grote bekwaamheid en uitgelatenheid in niet alledaags Frans repertoire. De Belgische dirigent Marc Soustrot die we nog van het Brabants orkest en als begeleider van het Brusselse Koningin Elisabet concours kennen, schijnt zijn activiteiten naar Zweden te hebben verlegd en zorgt voor een trouwe, stijlvolle begeleiding.