CD Recensies

SGAMBATI: STRIJKKWARTETTEN, PIANOKWARTETTEN

Sgambati: Strijkkwartetten in d en cis op.17; Pianokwintetten in f op. 4/1 en Bes op. op. 2/5. Roberto Piano met het Noferini kwartet. Brilliant Classics 94813 (2 cd’s, 2u. 20’40”).2013 

 

In zijn tijd was de Italiaanse componist en pianist Giovanni Sgambati (1841-1914) zeer bekend. Als leerling van Barbieri vestigde hij zich in 1860 in Rome waar hij nog bij Liszt studeerde, Wagner leerde kennen en successen vierde als virtuoos Hij dirigeerde eigen werken in Londen, Parijs en Duitsland, richtte in Rome het Liceo Musicale op en werkte daar als pedagoog.

Behalve veel piano- en orkestwerken schreef hij kamermuziek en liederen. Van die kamermuziek zijn hier vier keurig vierdelige werken opgenomen met het Noferini kwartet van Roberto Noferini (v) met verder Roberta Nitta (v), Anna Noferini (va), afwisselend Federico Parravicini (v) en Andre Noferini (vc).

Aan deze best substantiële, werken in de beste romantische negentiende eeuwse traditie met een buiging richting Mendelssohn en Schumann ligt een rijke textuur ten grondslag en wordt van de uitvoerenden de nodige virtuositeit verlangd. Het Italiaanse ensemble doet de muziek geheel recht en pianist Alberto Piano, ooit winnaar van het Van Cliburn concours, vervult zijn rol met veel flair.

Goed dat deze muziek aan de vergetelheid is ontrukt.