CD Recensies

SCHREYFOGEL: VIOOLCONCERTEN; VIOOLSONATE

Schreyvogel: Vioolconcerten in D en A; Sonate voor viool en b.c. in e;; Visconti/Schreyvogel: Vioolconcert in c; Schaffrath: Klavecimbelconcert in E CSWW. C/25. Marcin Światkiewicz (kl) en Martyna Pastuszka  (v) met het Historisch orkest. DUX 1197 (54’15”). 2014

 

Een verrassende cd met muziek van onbekende componisten uit de tijd rond 1700 aan het hof in Dresden. Van de componisten is weinig bekend. Het meeste van hun muziek is verloren geraakt en wat restte werd aangetroffen in de verzameling manuscripten van kopiïst Johann George Pisendel.

Johann Friedrich Schreyvogel (ook wel Schreyfogel en Schraifogel genaamd en van de bijnaam Il Tedeschino, het Duitsertje was voorzien) staat centraal; bij zijn Vioolconcert in c had Gasparo Visconti (1683-1713) een belangrijke vinger in de pap. Christoph Schaffrath (1709-1763) gebruikte niet de viool, maar het klavecimbel als solo instrument. 

Dat helpt om voor afwisseling te zorgen. Het in 2012 opgerichte (oh!) Orkiestra Historyczna is een strijkorkest met 6 violen, 2 altviolen, 2 gamba’s, cello, luit/gitaar, klavecimbel en slagwerk. Dat slagwerk is hier niet aan de orde in eenvoudige, mooi afgewerkte en stijlgetrouwe interpretaties van werken die niet zo gauw nog eens zullen worden vereeuwigd.