CD Recensies

SAINT-SAËNS: CARNAVAL DES ANIMAUX, LE; INTRODUCTION ET RONDO CAPRICCIOSO (BEW.); BEETHOVENVARIATIES, ÖNDER

Saint-Saëns: Le carnaval des animaux; Introduction et rondo capriccioso op. 28 (bew.); Variations sur un thème de Beethoven op. 35. Ferhan en Ferzan Önder (p) met het Zürichs Kamerorkest o.l.v. Howard. Griffiths. PAN  Class ics 510.106 (50’21”). 1997

 

Soms is het aardig om voor de aardigheid en zonder de wil om weer te gaan vergelijken nog eens een oude cd uit het rek te halen en gewoon te genieten.  Dat was met deze cd het geval.

Daarop spelen de Turkse tweelingzussen Ferhan en Ferzan Önder eerst Le carnaval des animaux met orkestbegeleiding uit, daarna de voor Sarasate geschreven Introduction et rondo capriccioso in de bewerking voor 2 piano’s van Debussy en tot slot de Beethovenvariaties uit 1874 als oorspronkelijk werk voor twee piano’s. 

Opnieuw was er bewondering voor het onfeilbare ensemblespel, de virtuoze vingervlugheid en de grote pianistische en expressieve kwaliteiten van het duo.

Dat maakte benieuwd naar andere opnamen van het duo, als Vivaldi Reflections (EMI 953.826-2) met een bewerking van De vier jaargetijden en Gustav Nottebohms Variaties op een thema van Bach in d op. 17 voor piano vierhandig uit 2011 en 1001 Night met originelen en bewerkingen van gedeelten uit Balakirevs Islamey, Borodins In de steppen van Centraal Azië, Rimsky’s Scheherazade, landgenoot Say’s Sevenlere Dair en Mozarts Alla Turca (Warner 7243-557.672-2) uit 2002.