CD Recensies

SAARIAHO: KAMERMUZIEK VOOR STRIJKERS II

Saariaho: Fleurs de neige; Aure; Je ging, vloog; Nocturne voor altviool; Changing light; .... de la terre; Die Aussicht; Terra memoria. Meta4, Antti Tikkanen (v), Atte Kilpeläinen (va), Pia Freund (s), Tomas Djupsjöbacka (vc), Minna Pensola (v), Marko Myöhänen (eletr). Ondine ODE 1242-2 (60’04”). 2015

 

Dit is de tweede cd met Kamermuziek voor strijkers van Kaija Saariaho met Fleurs de neige voor strijkkwartet (1998), Aure voor viool en altviool (2011), Du gick, flög voor sopraan en cello (1982), de Nocturne voor altviool (1994), Changing light voor sopraan en viool (2002), ….de la terre voor viool en elektronica, Die Aussicht voor sopraan en strijkkwartet (1996) en Terra memoria voor strijkkwartet (2006).

Qua aantal en duur nemen de werken voor kleine bezetting van Kaija Saariaho een minderheidspositie in binnen het werk van de Finse componiste en eisen ze speciale uitvoerenden, die hun aandacht moeten concentreren op de meest tussen de zes en acht minuten korte werken.

Deze zijn gevonden in het in 2001 gevormde Meta4 strijkkwartet waarvan de vier leden gezamenlijk en gesplitst hun bijdrage aan dit programma leveren, aangevuld met sopraan en elektronica. De stilistische verscheidenheid en de klankspectra binnen deze groep werken zijn mooi verankerd. Pia Freund zong al andere vocale werken van Saariaho zoals Reflets de l’amour de loin (Ondine ODE 1049-2) en Mirage (Ondine ODE 1189-2).

Alleen Fleurs de neige maakt nog een redelijk conventionele indruk als strijkkwartet. Ook Terra memoria klinkt in de oorspronkelijke vorm en kan worden beschouwd als belangrijkste, mogelijk ook beste werk uit het programma, bij de overige stukken gaat het om bewerkingen of brokjes uit eerdere composities. 

de la terre dat 10 mei 2018 door John Puglia in Amsterdam werd gespeeld, is ontleend aan een langer ballet voor de Finse Opera.

Van de drie teksten die Pia Freund zingt, is Die Aussicht op tekst van Hölderlin het belangrijkst. Alle wardering voor het hoge peil van de uitvoeringen.

Deel 1 (Ondine ODE 1222-2) van serie bevat Tocar, Vent nocturne, Calices, Spins and spells, Nocturne voor soloviool, Nymphéa.