Stravinsky: Shadow dances: Stravinsky miniatures. Tango; Suites voor orkest nr. 1 W. 32a en 2 W. 32b; Concert voor orkest in D; Concertino voor 6 houtblazers, 4 koperblazers en 2 strijkers; Octet voor 4 houtblazers en 4 koperblazers; Stukken voor strijkkwartet nr. 1-3; Preludium voor jazzorkest; Ragtime; Duo voor 2 fagotten W. 40; Fanfare for a new theatre; Scherzo à la russe. Orpheus kamerorkest. DG 453.458-2 (66’38”). 1996
Schaduwdansen is een leuk gevonden titel voor deze cd vol onbekende, kleinschalige werken voor heel uiteenlopende bezettingen van Stravinsky waarvan vele op de dans zijn betrokken.
De 3 Stukken voor strijkkwartet zijn uit 1914, het jaar na de scandaleuze première van de Sacre maar herinneren in niets daaraan. De beide Suites voor orkest ontstonden in de drie jaar daarna en zijn uitwerkingen van een stel simpele pianoduo’s die werden geschreven om door de componist met zijn kinderen te laten spelen. In de Suite nr. 2 experimenteerde hij met ‘dansen’ als wals, polka en mars. Hier loopt hij hoorbaar vooruit op de neoklassieke stijl waarin hij later menig werk goot. Het Concertino en het Octet uit 1923 leggen daarvan getuigenis af.
Het Concert in D uit 1946 heeft onder invloed van Tchaikovsky zijn scherpe kanten verloren.
Onderschat ook het kleingrut van de leuke Tango, Ragtime voor 11 instrumenten, Scherzo à la russe in Petroesjka stijl, het Preludium voor jazzorkest, het Duet voor fagotten en de merkwaardige Fanfare for a new theatre niet.
Fijn dat het Orpheus kamerorkest al deze werken handig bijeenbracht. Het had de uitvoering daarvan echter best wat meer pit en ritmische prikkeling mogen meegeven. Het klinkt alles haast letterlijk te mooi. Vergelijk Stravinsky’s eigen Sony opnamen, die minder fraai klinken maar meer karakter tonen. Laten we niettemin tot maar dankbaar zijn voor deze uitgave.