CD Recensies

SCHUMANN: BALLADE VOM PAGEN UND DER KÖNIGSTOCHTER; ADVENTLIED

SchumannBallade vom Pagen und der Königstochter op. 140; Adventlied op. 71; Bach, J.S./Schumann: Cantate nr. 105 Herr gehe nicht ins Gericht BWV. 105. Carolyn Sampson (s), Ülle Tuisk (s), Benno Schachtner (ct), Werner Güra (t), Jonathan Sells (bs) met het Ests filharmonisch kamerkoor en het Helsinki Barokorkest o.l.v. Aapo Jäkkinen. Ondine ODE 1312-2 (70’56”). 2017

 

Op latere leeftijd, tijdens zijn moeilijke periode in Düsseldorf, componeerde Schumann vier weinig bekend geworden Koorballades. Ze zijn gebaseerd op volksgedichten van Geibel en de derde vertelt het verhaal van een page die is verliefd op en wordt geliefd door de dochter van een koning die hem doodslaat en in de zee gooit, daarvoor moet boeten oma at zijn hele hofhouding ter ziele gaat en de dochter onder dwang met een ander moet trouwen.

Dat verhaal is door Schumann voorzien van passende muziek die sprekende sfeervolle contrasten biedt van vriendelijke jagers, hovelingen en veranderlijke zeemeerminnen. Solisten vullen de geschiedenis in en de mezzo treedt op als deelnemende vertelster. 

Van Vom Pagen bestaat een opname van Michael Schønwandt (Chandos CHAN 9846) uit 2000, maar de nieuwe opname is que vocale kleuren en verhalende beschrijving beter en vooral de tragedie tot slot klinkt welsprekender.  

Zelfs anno 2017 was nog een cd première van een werk van Schumann, in dit geval van het vroeger gecomponeerde, 17’29” durende Adventslied. In 1849 maakte Schumann en wat romantische versie van Bachs Cantate nr. 105. Het is de moeite om die te vergelijken met het origineel, bijvoorbeeld van Suzuki (BIS CD 951).

Met heel goed gezongen en erg mooi begeleide uitvoeringen in dit een uitgave van groot belang geworden.