CD Recensies

SCHARWENKA, P.: KAMERMUZIEKWERKEN

Scharwenka, P.: Pianotrio’s in cis op. 100 en G op. 112; Cellosonate in g op. 116; Strijkkwartetten in d op. 117 en D op. 120; Pianokwintet in b op. 118. Trio Parnasus, Mannheims strijkkwartet en Thomas Duis (p). MDG MD 603-2077-2 (2 cd ’s, 2u. 23’55”). 2017

 

Bij de Duitse componistenfamilie Schwarwenka uit Posen moeten we onderscheid maken tussen de met zijn pianoconcerten bekendst geworden Franz Xaver, diens oudere broer Ludwig Philipp en de zoon Walter van Philipp.

Op deze dubbel cd gaat het om Philipp van wie behalve een cd met het Pianotrio in cis op. 110, de Elegie en het Capriccio op. 98/1 en 2 voor cello en piano, Abendstimmung op.107/1-3 en de vioolsonate in b op. 110 (Romantische kamermuziekgroep, Londen op Olympia OCD 655) en een opname van de orkestwerken Frühlingswogen, Liebesnacht en de Arkadische suite (Fifield, Sterling CDS 1071-2) niet zoveel op cd is verschenen. 

Philipp Scharwenka behoort met mensen als Raff en Reinecke tot de tweede divisie onder de Duitse componisten die van veel vakmanschap en grote schoonheid getuigende muziek schreef, maar die vrijwel werd vergeten ten faveure van componisten met meer in hun mars.

Deze heel nuttige cd is een fraaie, enigszins dat beeld corrigerende illustratie van de grote muziekweelde aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. 

De muziek zelf in verschillende kamermuzikale varianten, de heel goede uitvoeringen, de prachtige opname en de mooie presentatie verdienen een warme aanbeveling. Zelf heb ik al enige keren met plezier naar het hele programma geluisterd.

Het zou aardig zijn wanneer ook iets wat van zijn Pianowerken, zoals het Album polonais, werd opgenomen.