CD Recensies

SCIARRINO: MADRIGALI NR. 1-12

Sciarrino: Madrigalen nr. 1-12. Neue Vocalsolisten, Stuttgart. Col Legno WWWE 20287 (39’00”). 2008

 

Vergeet wanneer u naar de 12 Madrigali van Salvatore Sciarrino (1947) gaat luisteren alles wat u kent uit de oude madrigaalwereld en betreedt een nieuw, eveneens streng domein met een nieuwe, heel eigen klankwereld. Deze Madrigalen werden in 2007 geschreven voor een ensemble van vier mannenstemmen en drie tot vier vrouwenstemmen en werden gecomponeerd in opdracht van het Salzburg Festival, waar ook deze ‘live’ opname werd gemaakt.

Als teksten dienden zes haiku’s van de Japanse schrijver Matsuo Basho (1644-1694) en gaan over door de natuur opgeroepen beelden. De componist gebruikt die teksten tweemaal, de tweede keer als a sprecchio infidele (ongetrouwe spiegel).

Het is geen makkelijke muziek en er is niets voor de hand liggends aan, maar een nadere bestudering door er enige malen aandachtig naar te luisteren, teksten bij de hand, loont de moeite om het verborgen drama te doorgronden. Onwillekeurig legt men een verband met Stockhausens Stimmung en Berio’s A Ronne, muziek uit de jaren zestig en zeventig vorige eeuw.

De uitvoering van de Vocalsolisten uit Stuttgart beweegt zich op een bewonderenswaardig hoog niveau.