CD Recensies

STRAUSS, R.: PIANOKWARTET; PIANOTRIO NR. 1

Strauss, R.: Pianokwartet in c op. 13; Pianotrio nr. 2 in D AV. 53. Daniel Blumenthal (p), Doren Dinglinger (v), Tony Nys (va) en Alexandre Vay (vc). CPO 555.116-2 (67’39”). 2017

 

Aan het eind van zijn leven bepaalde Richard Strauss dat al zijn jeugdwerken nooit openbaar mochten worden. Zijn erfgenamen volgden aanvankelijk die opdracht, maar die tijden zijn veranderd en voorbij.

Richard Strauss componeerde als tiener al twee Pianotrio’s waarbij hij nog sterk aanleunt tegen de Weense klassieken, met name Haydn in nr. 1 en Schubert in nr. 2, dus in laatstgenoemd werk geen gebrek aan melodische schoonheid, die ook mooi naar voren wordt gebracht hier.

Het Pianokwartet behoort tot de werken die Strauss tussen 1875 en 1893 voor huiselijk gebruik schreef. Voor een componist die niet zoveel later Don Juan afleverde is het een nogal tam werk met zijn conservatieve harmonieën. Naar buiten toe wat Strauss vrij flamboyant, in de huiskamer speelde hij op safe.

Maar dat deert dit viertal musici niet. Ze spelen deze muziek vol overgave en schuwen daarbij persoonlijke trekjes niet. In het Pianokwartet levert altviolist Tony Nys zijn nuttige bijdrage.  

Wie interesse heeft voor de jonge Strauss vindt zijn complete kamermuziek op 9 cd’s bij Brilliant Classics 9231, maar de meeste muziekliefhebbers zullen genoeg hebben aan een uitgave als deze of die van het Mozart Pianokwartet (MFG 643-1355-2).