CD Recensies

SCHULHOFF: STRIJKKWARTETWERKEN

Schulhoff: Strijkkwartetten nr. 1 en 2; Stukken voor strijkkwartet nr. 1-5; Alla napoletana; Alla marcia militaristica in modo europaico ‘schets’ 1 en 2;  Strijkkwartet nr. 0 op. 25 WV. 43; Divertimento voor strijkkwartet op.14. Alma kwartet. Gutman CD NR 161 (2 cd’s, 1u., 50’14”). 2016

 

In het TV programma Podium Witteman waren begin december 2018 het Alma strijkkwartet en paaldansderes Juul de Mets aanwezig om onder meer een deel uit een strijkkwartet van Erwin Schulhoff uit te voeren.

Twee jaar eerder had het uit de leden Marc Daniel van Biemen en Benjamin Peled (v), Jeroen Woudstra (va) en Nitzan Lasler (vc) van het Concertgebouworkest geformeerde Alma kwartet de complete werken voor strijkkwartet van Schulhoff opgenomen en was daarvoor beloond met de Deutsche Schallplattenpreis.

Het materiaal overziend, zijn de beide genummerde kwartetten de interessantste en beste werken. Nr. 1 uit 1924 begint meteen fel met een allegro con fuoco, dat wordt gevolgd door een een wat wrokkig allegretto en een gelukkig vrolijker en dansanter allegro giocoso. Kwartet nr. 2 uit het jaar daarop is onschuldiger en Boheemser met halverwege de thema met variaties uit het tweede deel een ival van een brokje dansmuziek uit de jaren twintig. 

Ook het ‘nulde’ kwartet uit 1918 kent zijn verassingen omdat daarin diverse stijlen van Mozart tot Mahler de revue passeren. In het langzame deel klinkt duidelijk iets van Mahler IX door.

Eerder, in 1823 ontstonden de vijf Stukken voor strijkkwartet, waarin een muzikaal bezoekje wordt gebracht aan Wenen, Italië, Tsjechië en Argentinië, met de verleidelijke finale ‘alla tango milonga’ als hoogtepunt. 

De beide schetsen voor militaire muziek zijn gelukkig niette militaristisch en met het korte Diverimento begaf Schulhoff zich op het gebied van de lichte muziek.

Betere vertolkingen van deze werken zijn niet gauw te verwachten.